maanantai 12. helmikuuta 2018

Kirjeenvaihtoa ja jatkosodan aikainen murhajuttu Kiukaisista

Etsin TK-kirjoituksia, löysinkin erikoisen sodanaikaisen murhajutun Helsingin Sanomista 4.3.1944:

Murhattu nainen kirjeenvaihdossa parin sadan sotilaan kanssa


Saima Rantasen murhajutun yhteydessä paljastuu mielenkiintoisia seikkoja

Kalanti 3.3.

Kuten eilisessä lehdessämme kerrottiin, löydettiin helmikuun 18. päivänä Kiukaisista kaupustelijanainen Saima Rantanen raa'alla tavalla murhattuna asuntonsa. Murhaan syylliseksi on pidätetty sotamies Tauno Johannes Hietanen, joka onkin tunnustanut tekonsa ja joutuu siitä vastaamaan kenttäoikeudessa.

Eilen illalla saimme tapauksesta eräitä mielenkiintoisia lisätietoja. Viranomaiset pääsivät tutkimustensa yhteydessä selville, etä murhattu Rantanen oli ollut kirjeenvaihdossa noin 200 sotilaan kanssa. Hänen asunnostaan löydettiin pyörein luvuin 2000 kirjettä, joiden perusteella juuri saatiin selville, kenen henkilön piti mainittuun aikaan tulla Rantasta tapaamaan hänen asunnolleen.

Kuulusteluissa Hietanen on kertonut, että hän oli ollut jo pitemmän aikaa kirjeenvaihdossa Rantasen kanssa. Syksyllä 1942 hän oli käynyt tätä tapaamassakin Kiukaisissa. Jouluna 1943 piti tapaamisen uusiutua, mutta sillä kertaa olikin Rantasen asunnossa ollut joku toinen sotilas, joten tapaamisesta ei sillä kertaa tullut mitään.

Murhan syyksi Hietanen ilmoitti, että hän epäili Rantasen anastaneen häneltä 200 markkaa. Tällöin syntyi Rantasen asunnossa riita. Rantanen pääsi pakenemaan pihalle yöpukimissaan, mutta siellä Hietanen tavoitti hänet, lyöden uhrinsa halolla kuoliaaksi. Tämän jälkeen Hietanen kertoi etsineensä Rantasen asunnosta rahojaan, mutta tuloksetta. Viranomaisten tullessa paikalle olivatkin tavarat asunnossa mullin mallin. Etsiskelyissä löydettiin kahdesta kätköstä rahaa, toisesta 42000 markkaa ja toisesta 51000 markkaa. Näitä rahoja oli murhaaja ilmeisestikin etsinyt.

Murhattu Rantanen oli lähes 50-vuotias. Hietanen on syntynyt v. 1915.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti