maanantai 28. helmikuuta 2022

Infosotaa. PUTININ SOTA UKRAINASSA 1/?

Kotirintaman aktivoituvat, ja seuraan nyt Ukrainan ja maailman tapahtumia sodan sumun keskellä, eli mitä tapahtuu Ukrainassa, meillä ja muualla. Kokonaiskuva on hämärä, mutta koetan postata sodan seurannasta, välineistä yms.

Näin ensi alkuun mm. Suomessa ja muualla maailmassa aktiivisesti toimiva verkkoiskukampanja. Julkaisen tämän siis ihan vaan sotahistorioitsijana, joka saa dataa reaaliajassa.

Redditissä on lähtenyt liikkeelle aika kavala infosodan massa-ase. Kyseessä on verkkosivu (https://stop-russian-desinformation.near.page/ alkaa olla enemmän nurin kuin toiminnassa), jonka selaimella avaamalla saa kuormitettua venäläisiä uutissivustoja yms. 

Sain tähän vinkin ja linkin eilen ja IT-alalla työskentelevä kollega tutki sen ja vakuutti, että homma toimii, sivun skripti on ankara ja aggressiivinen. Se lataa useille sivuille latauksia, jolloin ne kuormittuvat ja lopulta kaatuvat. Tai kuten kaveri kuvailee:

"hajautettu palvelunestohyökkäys. Toimii, jos riittävän moni osallistuu. - - Tehdään yleensä kiristystarkoituksissa kaapatuilta koneilta. Lähettää suren määrän HTTP GET (lue: anna mulle sivu <x> pyyntöjä listan palvelimelle. Jos palvelin ei vastaa, ei tehdä lisäpyyntjä. Eli ideana se, että jos joku sivu nousee pystyyn (=vastaa pyyntöön), sinne laitetaan heti vyöry uusia pyyntöjä. "

"- -  ton tyypillä palvelunestohyökkäyksillä voi olla sivuvaikutuksia. analogiana suppilo: pyynnöt lähtee leveästä päästä (eri puolilta maailmaa) kohti kohdetta internetin runkoreitittimiä pitkin, tiivistyen matkalla. Jossain vaiheessa, ei välttämättä kohteessa, jokin reititit saattaa kaatua pyyntöjen alla. Tämä vetää pimeäksi enemmän kuin itse kohteen. Oletan, että venäläiset propagandasivut pyörivät venäläisissä datakeskuksissa, joten vahinko rajoittunee kohdemaahan."

Mitä enemmän sivua on auki eri laitteilla, sitä enemmän kuormitusta. Kuormitus myös siis jakautuu tasaisesti usealle eri kohdesivustolle, eli "tehokas leka". Tällä hetkellä tosin venäläisten uutissivut on hakkeroitu jo nurin, joten se on vähän turhaa elleivät palaa takaisin. 

Operaattorit ovat tosin tällaista vastaan kehittäneet automatisoituja sulkijoita, eli jos tätä yrittää omalla koneella tai puhelimella voi nettiyhteys katketa ja se pitää käydä paikan päällä avaamassa. Lisäksi voi periaatteessa saada syytteen palvelunestohyökkäyksestä, mutta tätä vastaan (EN YLLYTÄ TEITÄ RIKOLLISUUTEEN!) voi toimia tietyillä tavoilla.

1) Käteisellä ostettu prepaid-liittymä 
2) Käyttää selaimena Thoria. 
3) Käyttämällä VPN:ää
Halvat on infosodan aseet (demonstraatio): vanha kännykkä ja viiden euron prepaid-liittymä.
Infosodan aktiivipalveluksessa oleva vanha Samsung. Demonstraatiokuva

Nyt menee spekuloinnin puolelle: Vasta-ase tälle on ulkomaisten verkkojen pääsyn sulkeminen Venäjälle, Venäjähän on investoinut internetinsä irrittamiseen muusta maailmasta. 

Tällekin taas on uskoakseni vasta-ase, nimittäin Venäjän rajan pinnassa toimii "kaappausmastoja" eli Venäjän puhelinverkkoasemia jotka luotaavat suomalaisia automaattisesti verkkonsa valitsevia puhelimia, nostavat oman verkkonsa ensisijaiseksi valinnaksi ja laskuttavat sitten järkyttäviä summia verkon käytöstä. Kaivauksilla Miehikkälässä 200 metriä Venäjän rajasta teroitettiin, että tarkastakaa puhelimenne verkkoasetukset että pysyy manuaalisesti Suomen verkossa. Kenties rajan pinnassa tätä syöttöä Venäjän verkkoon voi jatkaa?

3 kommenttia:

  1. Minua kiinnostaa ne Haminan luut. Olisivatko hattujen sodan ajalta henkikaartin sairauteen kuolleita. ks. Tuomarinkylä 1742 fb-sivu . Kiinnostaa voisinko käyttää kuvaa kirjassa jossa koko kääntämäni Tiburtiuksen päiväkirja. pt hannu.salovaara@avenly.fi

    VastaaPoista
  2. Hei, edelleen Haminan luista. Olisiko kuva(t) käytettävissä?. Jos, niin tarvitisisin paremman laadun, isomman. Ja sommittelisin sopivan kainalotekstin viitteineen siihen yhteyteen, kohtaan jossa Tiburtius kuvaa henkikaartin talven 1742 kärsimyksiä. parh terv hannu.salovaara@avenly.fi

    VastaaPoista
  3. Yritän etsiä irtokiintolevyltä vanhoja kuvia, menee jonkin aikaa.

    VastaaPoista